Látogatás az ausztriai Riegersburgban

Látogatás az ausztriai Riegersburgban

2024. október 23-án iskolánk felsős német nyelvet tanuló diákjai kiegészülve lelkes angolosokkal is, izgalmas kirándulást tettek az ausztriai Zotter csokoládégyárba, amely világszerte híres kézműves csokoládéiról és innovatív ízkombinációiról.

Itt felfedezhették a csokoládéevés új dimenzióit, majd az állatsimogatóban és a játszótéren pihenték ki “fáradalmaikat”. A látogatás után, hogy ledolgozzák a „cukorsokkot”, meglátogatták a riegersburgi lovagvárat is, ahol egy ragadozómadár bemutatón is részt vettek.

A Zotter gyár különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot a helyszínen végzik, a kakaóbab pörkölésétől kezdve a csokoládé formázásán át a csomagolásig. A diákoknak lehetőségük nyílt végigkövetni a csokoládékészítés lépéseit, és megtapasztalhatták, milyen nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre és a fenntarthatóságra.

A gyárlátogatás egy vidám filmmel kezdődött a csokoládégyártásról, majd kiskanállal felszerelkezve vette kezdetét a séta a gyárban. Üvegfalakon keresztül láttuk a gyártás folyamatát, s közben lassan haladva, meg-megállva – a nyers kakaóbabtól, a különféle feldolgozott cukrok és tejporoktól kezdve – kóstolgattuk a csokoládét, szagoltuk a fűszereket, ízleltük a szárított gyümölcsöket. Kis csapokon keresztül folyt a csokoládé hihetetlen mennyiségben a kanalunkba. Fehér, tej, fekete, kávés, gyümölcsös, vegán, cukormentes csokoládé… Aztán egy óriási terembe érve, kis gépekből adagolva csokoládé kockák vártak ránk mindenféle ízesítésben. S ha a „táblás” csokiból még nem lenne elég, akkor újabb variációk következtek: pl. meglepő ízkombinációban forró csokik, csokidrazsék, a csokoládéba mártott mogyoró, mandula és gyümölcsök…

A gyár mellett egy élményvölgyként működő ökogazdaság is van. Van étterem, ahol az ökofarmon termesztett növényekből készülnek az ételek, tágas játszótér, állatsimogató és csokitemető.

Az ízorgia végén pedig várt minket a bolt, hogy a megkóstolt ízekből egy szeletkét hazavihessünk.  A gyár különösen nagy figyelmet fordít a bio- és fair trade alapanyagok használatára, ami nagy hatással volt a diákokra is.

A gyárlátogatást követően meglátogattuk Ausztria egyik legszebb és legnagyobb erődítményét, a kitűnő állapotban fennmaradt Riegersburg várát, amely lenyűgöző látványt nyújt a 200 méter magas vulkáni kúp bazaltszikláján. A zöldellő tájból meredeken kiemelkedő sziklaszirtre épült középkori várban a parádés kilátás mellett gazdagon díszített termeket és egy izgalmas boszorkánymúzeumot is találtunk.

A várba panorámás felvonóval mentünk fel, meglátogattuk a vártörténeti-, a fegyver- és a boszorkánymúzeumokat, majd levezetésként megtekintettük a ragadozómadár bemutatót. A lefelé vezető úton a vár szelleme által elrejtett betűket kellett a tanulóknak megkeresniük, majd a kincskeresés jutalmaként egy kis meglepetés ajándék várta őket a kijáratnál.

A kirándulás remek lehetőséget adott a német nyelvi készségek gyakorlására, mivel az információk németül hangzottak el. A látogatás során szerzett élmények és tapasztalatok nemcsak a nyelvtanulást segítették, hanem maradandó emlékekkel gazdagították a résztvevőket. A diákok egyöntetűen úgy érezték, hogy a Zotter csokoládégyárban tett látogatás igazán különleges és tanulságos élmény volt.

Kapcsolódó galéria

Látogatás az ausztriai Riegersburgban

Pályázatok

Bethlen Gábor Alap
Határtalanul
Ökoiskola
NKA
Erzsébet táborok
 Okosan a pénzzel!